Niet iedereen heeft perfect gevormde voeten en mooie rechte tenen. Scheve tenen, hamertenen, klauwtenen, knobbels en zwellingen en likdoorns komen vaak voor. Met een teenstukje (orthese) van siliconen kan ik het problemen verhelpen of verlichten. Eelt en een likdoorn kunnen worden verwijderd maar omdat de oorzaak (een drukpunt) niet verdwijnt, komt het telkens terug. Het doel van de orthese is om de oorzaak weg te nemen zodat de eeltvorming verminderd of gestopt kan worden. Bij klachten zal ik altijd eerst de achterliggende oorzaak of aandoening willen weten. De pijn- en drukplek wordt onderzocht. Ook wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de voet en tenen. Ik kijk ook naar uw schoenen, werk en sport, om te kijken waar het probleem precies vandaan komt.
Drukverdelende Ortheses
Als de gewrichten niet beweeglijk genoeg meer zijn voor een corrigerende orthese (deze corrigerende orthese wordt altijd door een podotherapeut vervaardigd), dan kan een druk verdelende orthese de druk en wrijving verminderen. Een druk verdelende orthese zal blijvend gedragen moeten worden. Deze worden door ons vervaardigd.
Likdoorn
Ortheses kunnen ook een beschermende functie hebben, voor bijvoorbeeld ontstekingen, pijnlijke knobbels of likdoorns. Een likdoorn ontstaat meestal op huidplekjes die onder druk staan of tegen elkaar aan schuren. Tussen tenen die tegen elkaar schuren of over elkaar heen liggen (ruitertenen) kunnen zich likdoorns vormen.
Goede schoenen
Veel problemen aan voeten en tenen kunnen voorkomen worden door goede schoenen te kopen/dragen. Tenen moeten in schoenen vrij kunnen bewegen, ook in hoogte. Te smalle en krappe schoenen kunnen beknellingen veroorzaken, wat op den duur pijnlijke tenen en voeten zal geven. Schoenen met hoge hakken belasten de tenen en de voorvoet in hoge mate, loop er daarom nooit te lang mee. Bij voorkeur zouden de hakken niet hoger moeten zijn dan drie centimeter. Ook als wij een orthese voor u hebben vervaardigd is het van belang goede schoenen te dragen. Op zich neemt een orthese niet veel extra ruimte in, maar de schoen moet wel ruim genoeg zijn om de teen/tenen met orthese erin passend te kunnen dragen.
Onderhoud
U kunt de orthese reinigen met een zacht sopje en laten drogen op een handdoek. De orthese moet voor het slapen gaan afgedaan worden. Het beste is om het dan in een bakje met voet/talkpoeder te bewaren.
Orthese advies
In het begin zal de orthese niet altijd comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om hieraan te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Normaal gesproken moet u na één tot twee weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes of irritatie aan de huid veroorzaken! Probeer de orthese eventueel eens in andere schoenen. Blijven er problemen, neem dan meteen contact met ons op. ’s Nachts hoeft u de orthese niet te dragen. De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte voor is. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met de orthese. Probeer (indien mogelijk) de orthese altijd met twee handen aan te brengen en te verwijderen (nooit trekken!).